24. mars 2006

fuglegalskap

I disse tider hvor fugleinfluensa truer er det mange ting ved vårt vanlige liv man må være oppmerksom på. En fugl har visket meg i øret at det vil bli en ny hverdag for oss mennesker.

Fra hanen galer om morgenen vil farene sveve over oss.
Du vakler inn på kontoret som den natteravnen du er, hilser på burugla i resepsjonen. Så treffer du sjefen. Han som tidligere tok deg under vingen er nå blitt en suppegjøk, og kollegene dine er konstant nebbete. Det er nå du skjønner at det er ugler i mosen.

Du skjønner det går den veien høna sparker. Du kan derfor enten fly av gårde og være fri som fuglen i hjemmets lune rede, eller bryte igjennom kaklingen. Nei, ingen grunn til å henge med nebbet. En fjær blir fort til ti høns. Du beholder alltid roen, og det er en fjær i hatten!

Økonomisjefen, han har du uansett en høne å plukke med. Ørnulf var tidligere en av byens løse fugler, med lommelærke og greier, full som en alke. Nå er han kry som en hane bare fordi han har skutt gullfuglen. En gribb etter penger er det han er. For din del handler det om å få endene til å møtes. Litt av en gjøk. Du går inn på kontoret hans for å slå kloen i en forklaring. Der sitter han, blek om nebbet, svett og med gåsehud. Er du syk Ørnulf? sier du. Ikke noe svar...tar han en høneblund? Nei, dette er hverken hummer eller kanari. På bordet forran økonomisjefen ligger en bok. "Trost i taklampa" av Prøysen. Tiden flyr uten at han gir lyd fra seg. Du skjønner ikke det kvekk. Han som alltid bruser med fjærene som fort du viste deg. Kan det være grå stær, vinge-slag eller for mange knehøner? Kan det være fugleinfluensa? For en eggende stemning! En svale gjør ingen sommer heter det, den bringer vel heller livets høst.

Plutselig skriker skriker Ørnulf "ditt nek! Hønsehjerne!"...så blir han taus som om han ruger på en til. Men nei. Stille. Vel, en god dose trane-bær får han vel på vingene igjen, tenker du og rusler ut av kontoret hans. Hvor koko kan man bli!

Som dere skjønner er det lett å bli paranoid. Men alikevel hold dere borte fra turtelduer, tennåringer med dun på leppa, kråkeslott med vinduer, morgenfugler, fugledansen, "alle fugler", "den stygge andungen", "svanesjøen", "Danny og fasanjakten", "hakkespett håndboken", "du som metter liten fugl", matretten gulash (les "gul lars"), smörgås, storken som kommer med barna, fenghettemåke, brevbombeduer, tvillingtårnugle, findlandshettemåke, værhaner, fugleskremsler, lynvingen, kvakksalvere og for all del ikke la tankene fly. Prøv heller å klekke ut en plan som kan redde oss. Men husk at man ikke kan lage omelett uten å knuse noen egg. Det er fortsatt bedre med en fugl i hånda enn ti på taket.