11. november 2006

åi

Enkelte ting kan gjøre dykket mer spennende enn forventet. Men dette er vel på kanten til å ødelegge stemningen.

(Ser du nøye etter ser du at dykkeren forståelig nok har trukket kniven der han ligger i overflaten)

10. november 2006

spearfishing

Litt morsom historie om fridykking og jakt med harpun for interesserte. Fridykking og jakt på fisk med spyd/harpun har eksistert så lenge menneskene har vært i nærheten av vann med fisk, både i arktiske og tropiske strøk. Det første verktøyet brukt til å fange fisk med var sansynligvis et trespyd. Det er gjort et arkologisk funn i den undersjøiske Cosquer hulen i sør Frankrike. Her har de funnet flere malerier på veggene, og til forskjell fra andre istids huler er det her malerier av fisk og sjødyr drept med et gaffel liknende spyd. tegningene er dadert til å være fra år 25000 f.k.

For de greske svamp-dykkerne var det ikke nødvendig å trykk utligne ørene. De hadde nemlig sprengt trommehinnene sine med vilje ved å dykke uten å utligne helt fra barndommen av. Og ved å fortsette på denne måten hindret de trommehinnene i å gro. Dette ble sett på som en liten pris å betale for å kunne livnære seg på svamp-dykking. Her snakker vi om groteske smerter, alvorlige infeksjoner og balanse problemer. På denne måten slapp de å bruke luften sin på utligning og kunne dykke ned mot 90m.


Før 1930:
Dykker maske er så godt som ukjent utenfor Japan. Noen steder ble en slags maske laget av polert skilpadde skall og svømmeføtter av palmeblader. Det meste av jakten ble gjort fra overflaten.


1933:
Louis M. DeCorlieu tok patent på noe han kalte "lifesaving and swimming propelling device", nemlig svømmeføtter. Svømmeføtter og dykkemaske begynte å bli en kjent sak. Fridykker- og undervannsjakt klubber oppsto i California.




1943:
SCUBA (dykking meg trykkluft) ble oppfunnet av Jacques Cousteau og Emilie Gagnan.


1949:
National geographic beregner det til å være totalt 8000 fridykkere i USA.

1950:
Dykkermasken som dekker nesen med myk gummi oppstår. Masken kan utlignes samtidig som ørene. Dette var starten på moderne SCUBA utstyr. "The International Underwater Spearfishing Association" dannes.



1953:
Neopren våtdrakter er tilgjengelige for de som har penger.

1970:
Moderne fridykker svømmeføtter med lange karbon fiber blad dukker opp, samt avanserte neopren våtdrakter. I denne perioden oppstår begrepet "Blue water hunting gear", dvs. utstyr laget for å ta de virkelig store ruggene som tunfisk og sverdfisk. Ordet "tuna gun" sier alt.
Jay Riffe, mannen bak Riffe harpunene.
For fisken er det vel som å bli truffet av lynet.



vigelands beste


Jeg prøver å få gått en tur i Vigelands parken hver dag og har eliminert meg fram til min favoritt statue. Vanskelig å si nøyaktig hva som skjer her. Jeg tenker alltid på hva han egentlig synes om disse barna. De er jo så små, samtidig som de virker litt innpåslitne.

9. november 2006

sjoko loco


Jeg kom forbi denne bilen med en 5kg toblerone sjokoladen på hattehyllen. Man legger ikke verdisaker synlig i bilen hvis man vil unngå innbrudd, men er det egentlig mindre fristende med en enorm luksus sjokolade enn f.eks. et kamera? Jeg tror ikke det. Nevnte jeg at dette var under min "før frokost"-tur? Selv jeg kjente dragningen.