21. april 2007

destinasjon: trondheim

Ankomsten til trønderstammens område var langt fra veldig behagelig. Det var storm i området og Værnes, flyplassen, er beryktet for å kunne by på en bustete innflyvning. Dette skyldes, ifølge en taxisjåfør som hadde snakket med en flyger, fjellene rundt. Vinden treffer fjellene og virvles opp på en spesiell måte. De aller minste barna lo, de litt eldre skrek og de voksne var helt stille.


Vel nede ble et hotell inne i sentrum med utsikt over byen tilholdsstedet. Jeg har blandede følelser for dette stedet i landet, og regn og sur vind gjorde at jeg ikke bega meg ut på de store oppdagelsesferdene for å bekrefte eller avkrefte hva jeg allerede mente. Byen får pluss for å ligge i nærheten av saltvann. Det er en god ting. Og pluss for Nidarosdomen.

Utsikt mot Nidarosdomen, hvis du virkelig ser etter.

Nidarosdomen ble påbegynt i 1150 og er bygget i romansk og gotisk stil. Nidaros domkirke ansees som Norges viktigste kirke. Her er Olav den Hellige, som døde i 1030, begravet. Til tross for at han var vill, grisk, hevnlysten, grusom, hadde et lettferdig forhold til kvinner og dro på sitt første vikingetokt når han var 11 år gammel fikk han Nidarosdomen bygget til ære for seg. Han var også konge og martyr skal vite!


Fra 1100-tallet ble Olav den Hellige mer og mer framstilt som en korsfarer. Først på den tiden var korsfarertanken virkelig utbredt. Sigurd Jorsalfar som deltok i korstog til det Hellige land (Jerusalem) fikk godsaker, som relikvier av selveste Det hellige kors, til belønning. Disse ville han ta med tilbake til Norge og Olavs grav i Trondheim. For å få litt korsfarerstil på domen ble det bygget på et "apsis", som er en halvsirkelformet utvidelse av kirken. Runde kirker og apsiser ble sett på som kult rundt i hele Europa på den tinden. Dette fordi det er en kopi av Gravkirken i Jerusalem. Det vil si kirken som er bygget over Jesus grav.

Ta gjerne turen til Fru Inger. Det ligger på bryggen like ved stasjonen. Her spiste jeg noe så morsomt som fiske tapas. Strålende mat! Kanskjell, blåskjell, hval carpacio (et fint ord for "rå"), rogn, marinert og stekt skampi som var så god at den skulle spises med skall, samt gravet, raket og røkte utgaver av det meste i vannet. Anbefales.

17. april 2007

da gikk det som det gjorde

Litt tilbake fikk Clinton vedtatt et forbud mot fritt salg av millitære automatvåpen (ja, det er slike som dreper flest mulig på kort tid), men George W. Bush fikk skikk på sakene og fjernet forbudet fordi "alle har rett til å eie våpen". Veldig snodig at ikke presidenten ser sammenhengen mellom salg av utstyr laget for å drepe til sivile og at sivile blir drept.

En ting er å kjøpe et gevær for å holde grizzlyene borte fra søplekassen, en annen ting er å kjøpe maskingevær for å beskytte seg selv. Hva skal man med et våpen om man ikke er i krig eller driver jakt? Jo, man skal sørge for at ingen kødder med deg. Og om noen kødder med deg så har du anledning til, etter egen evne og dømmekraft, å ordne dette med våpenet ditt.

Vi uten våpen må, om vi blir tilstrekkelig køddet med, benytte oss av politiet og den sikkerheten vi har der. Men det er helt klart mindre actionfylt.


Noe for elgjakta?

15. april 2007

ble kastet i bakken og vant

Noe som er både gledelig og vondt er at Sveriges tekniske forskningsinstitutt fant ut at de skulle kaste 8 forskjellige bærbare maskiner i bakken. Dette gjorde de for å se hvem som kan komme fra det uten å bli påvirket (ødelagt). Kun 1 av de 8 maskinene gjennomførte tilfredstillende, og ikke så overraskende var det Apples MacBook.

Personlig synes jeg dette er litt ironisk da den eneste av disse maskinene man faktisk ikke ville ønske å kaste i bakken er nettopp MacBooken. Alle maskinene ble kastet i bakken tre ganger med en kraft tilsvarende 250 x gravitasjonskraften. Da vet vi det. For noen år tilbake hadde jeg en nydelig liten hvit iBook, og jeg husker at den var laget at materialet polykarbonat, som også brukes i skuddsikkert glass:)

MacBook