16. september 2006

mr. macintosh

"Mr. Macintosh! We've got to have Mr. Macintosh!" sa Steve Jobs en ettermiddag i Apple hovedkvateret i Texaco Towers. Og selvfølgelig måtte de det! Det ville vært helt i stil med Apples tankegang.

Mr. Macintosh er en liten mystisk mann som bor inne i Macen din. En gang i blandt dukker han opp på skjermen din, helt ut av det blå. Han vinker til deg, og forsvinner igjen så fort at du ikke er sikker på om du virkelig så han eller ei. I maskin manualene skulle det refereres til legenden om Mr.Mac og mystikken rundt hans eksistens.

Dette høres ut som et sprell fra en hacker, men dette var en ide fra Apples grunnlegger og styreforman Steve Jobs. Ideen var at hver tusendegang du drar ned en meny og forventer å se de vanlige kommandoene skulle Mr.Mac dukke opp. Han skulle stå lent mot veggen av menyboksen og vinke til deg, for så å forsvinne sekundet etter. Du blar ned menyen igjen for å finne den mystiske mannen, men han er sporløst forsvunnet!

Jobs fikk blandt annet den franske kunsteren Folon til å lage noen utkast til Mr.Macintosh animasjoner. Det ble laget en spesiell programvare ("MrMacHook") som skulle ligge i bakgrunnen og styre vår mystiske venn. For spesielt interesserte kan det nevnes at de i utgangspunktet prøvde å plasere programsnutten i et 64KByte ROM, men fant ut de aldri ville få plass til alle bitmapene.

Om noen gikk videre med disse planene er usikkert. Hvis du plutselig en dag, lengst ut i øyekroken, får et glimt av denne karen, kjenner du ihvertfall historien.

ser man det

Her ser du en side fra en Macintosh-brosjyre fra 1984. Noen eksperter utaler seg om hvorfor den nye lille datamaskinen er så fantastisk og hvordan den vil revolusjonere hvordan mennesker jobber.


Hvem er egentlig disse ekspertene som vet hva folk trenger? Det var da noe besynderlig kjent med den lille nerden til venstre, med blå Macintosh skjorte og buksa godt opp under armene. Klikk om du vil se enda større.

15. september 2006

apple hyllest: lisa, kjære lisa

Jeg gleder meg veldig til å fortelle om Lisa. Lisa er nemlig min personlige favoritt. Jeg synes Lisa er den lekreste datamaskinen som noen gang er laget. Ikke bare utseendemessig, men også tanken bak og det tragisk korte, men revolusjonerende livet hun hadde. På dette tidspunktet er det vel nyttesløst å skjule retrotekno-fetisjen min.

Lisa var både en suksess og en fiasko. Hun lykkes i å introdusere flere konsepter ved maskinteknologi som revolusjonerte hvordan datamaskiner ble laget og hvordan menneskene brukte dem. Hvilket har vært med på å formet datamaskiner til slik vi kjenner dem i dag. Lisa misslykkes i å gjennomføre det hun virkelig ønsket å oppnå. Det var å overbevise mennesker (både profesjonelle og normale brukere) om at et datamaskin-system kan være både brukervennlig, kraftig og stabilt.

Apple startet utviklingen av Lisa i 1979. Selve navnet "Lisa" har alltid vært litt av en gåte, selv for da tidens Lisa-brukere. Offisielt hevdet Apple at "Lisa" sto for Local Integrated Software Architecture. Uoffisielt har "Lisa" blitt asossiert med Steve Jobs eldste datter Lisa Nicole.

Lisa var ikke "stammor" til Macintosh. Lisa og Mac var to forskjellige prosjekter. Den originale Lisa kunne ikke bruke Mac-programvare og motsatt.

Lisa var basert på avansert maskinvare-teknologi. Et kompakt bord-kabinett bestående av en 12" sort/hvit-skjerm, to revolusjonerende diskettstasjoner, en 68000 prosessor og 1 Mb minne (utvidbar til 2 Mb). Lisas eksterne enheter var et tastatur og, et på den tiden, sjeldent pekeverktøy kaldt en "mus". Musen var et av hovedelementene ved Lisas design.

Lisa ble lansert i januar 1983 til $9.995. I april 1985, et og et halvt år senere, avsluttet Apple utviklingen av Lisa til fordel for broren, nemlig Macintosh. Utviklingen av Lisa hadde vært ekstremt krevende for Apple, både økonomisk og fysisk. Utviklingen av Lisa kostet $50 millioner og krevde 200 årsverk med hard jobbing.

I 1979 opprettet Apple en POS-avdeling (Personal Office Systems). Avdelingen besto av 300 mennesker som skulle utvikle og markedsføre Lisa for kontorsystem-markedet. På denne måten skulle Apple dekke inn sine brutale kostnader. En interessant ting er at Lisa faktisk ble født som et tekstbaser-system. Kanskje ikke hva man ventet av en datamaskin som skulle forandre betydningen av ordet "brukervennlighet" for alltid. Etter et sammarbeid med Xerox forskningssenter i Silicon Valley hentet utviklerne inspirasjon som la grunnlaget til veien bort fra et tekstbasert system, mot et vindus-basert system.

Sammen med maskinen fulgte også en pakke nye og avanserte programmer ved navnet "the Lisa Office System" (senere kalt "Lisa 7/7"). Pakken besto av 7 programmer: LisaWrite, LisaDraw, LisaCalc, LisaGraph, LisaProject, LisaList og LisaTerminal (var det noen som sa iTunes, iCal, iMovie, iDVD, iPhoto, iLife og iWork?). Med programmene fulgte god dokumentasjon og et interaktivt opplæringsprogram (!).

Som et brukergrensesnitt laget Apple "The Desktop Manager". Et program til organisering av filer og programmer. Hensikten var å skape en illusjon av et skrivebord hvor brukeren kunne legge filer, flytte filer, slette filer og på andre måter manipulere filer og kjøre programmer. Det høres kjent ut ja? Nevnte jeg at det var revolusjonerende? Lisa støttet selvfølgelig også flere printere (støtte for laserprintere var også planlagt implementert).

Flesteparten av Lisas programmer var skrevet i programmeringspråket Pascal og noen få i assembly. Lisas operativsystem bestod av 90000 linjer Pascal, og hvert program ca 50000. For eksterne utviklere laget Apple et eget utviklingsmiljø kalt "Lisa Workshop". Her kunne de lage applikasjoner i "Lisa style" med Pascal. Dette er virkelig imponerende og noe av det jeg synes karakteriserer måten Apple jobber på. I denne sammenhengen oppstod uttrykket "Lisa Technology". Eksterne utviklere fikk tilgang til de samme kodebibliotekene som Apple selv brukte.

Etter et og et halvt år fant Apple ut at de på dette tidspunktet ikke var i stand til å drive utvikling av to forskjellige maskintyper samtidig. Lisa tapte og Macintosh vant. Macintosh ble Apples storsatsning. Apple fikk solgt omlag 80.000 Lisa maskiner iløpet av de 18 månedene maskinen ble produsert. I 5 år etter at Lisa ble avsluttet fortsatte Apple å levere reservedeler og service til maskinene.

På slutten ble Lisa døpt om til Macintosh XL og ble også utstyrt med programvaren MacWorks som gjorde det mulig å kjøre de fleste Mac programmer. Dette var nok en taktikk fra Apple sin side for å få solgt all Lisa maskinvaren de hadde igjen til Macbrukere som ønsket en kraftigere maskin enn de tidligere Macintosh 128K og 512K modellene ("compact macs"). Macintosh XL ble solgt til 1986, men ble foreldet når de nye "ekte" Macene kom (Macintosh II og Mac SE i 1987).

Overskuddet av Lisa maskinvare ble solgt til Utah firmaet "Sun Remarketing". De selger Lisa i dag, men som en Macintosh. The Apple Corporate Museum har i dag noen svært få fungerende Lisa-maskiner til utstilling.

På grunn av prisen og konkuransen med Macintosh deler Lisa skjebne med andre fantastiske prosjekter fra Apple som Apple 3 og Newton. De var revolusjonerende og unike, men kostet flesk å utvikle og hadde et kort liv.

Kos deg med bildene! Klikk på bildene for større utgaver.





don robaina

Alejandro Robaina, 87 år


Robaina er det eneste levende menneske som har portrettet sitt på en boks havanas. Han er kjent som Cubas beste veguero (tobakksdyrker) og har røkt sigarer i over 70 år. Han fremstår som den cubanske sigarens absolutte kultfigur, og det står vanligvis køer med sigarentusiaster utenfor "haciendaen" hans med sigarbokser de gjerne vil ha signert. Robaina leverer tobakksblader til verdens dyreste sigarer, bla. Cohiba Esplendidos.

Plantasje området Vuelta Abajo ble av Zino Davidoff utropt til "tobakk elskerens hellige jord". I motsetning til USAs sørstater har det aldri arbeidet slaver på tobakksplantasjene her, men perfeksjonister. Tobakksdyrking i seg selv er ikke spesielt avansert, men på dette nivået er det noe helt annet. Hver plante blir besøkt ca 140 ganger før inhøstingen er over og bladene blir plukket ett og ett slik som druene til verdens beste viner.

prosessoren, boksen og pcen


Ok, pust rolig! Dette er fra tv-serien "Prinsessen og professoren", og nå skal de bytte CPU.