28. mai 2006

apple hyllest: legenden om apple 1

Steve Wozniak, som jobbet for Hewlett-Packard, ville lage sin egen datamaskin. Han hadde ikke råd til den populære Intel 8080 prosessoren eller Motorolas 6800 så han basere den nye maskinen sin på en MOS 6502 CPU (1MHz). Denne nye maskinen var enklere å bruke en Altair maskinene. Den hadde nemlig tastatur-tilkobling og kunne vise tegn på en tv-skjerm (60 tegn pr.sekund), mens Altair kun hadde LED-display.

Altair-maskin


Wozniaks venn Steve Jobs, som på den tiden jobbet for Atari, ble interessert i denne ny maskinen og i 1976 startet de Apple Computer i Jobs garasje og prøvde å selge sint nye verk, nemlig "Apple 1".

Apple 1 ble solgt helt "naken". Kabinett, monitor, strømtilførsel, tastatur, kassettspiller osv måtte kjøpes separat. Senere kom det til et kassett-grensesnitt og en utgave av Basic skrevet av Wozniak.

Apple 1 i midten med tastatur, kassettspiller og skjerm.


Ny startede Apple Computer solgte omlag 200 maskiner til $666.66 pr.stk. Apple 1 ble så populær at Jack Tramiel i Commodore tilbød seg å kjøpe Apple (Apple 1 brukte som sagt MOS 6502 prosessor og Commodore eide denne teknologien). Wozniak ønsket $15.000 over Tramiels bud, kjøpet ble avbrutt og Apple Computer fortsatte å pusle med sitt.

Apple 1 var et avansert byggesett.
Her kan man snakke om personal computer.




Og så var det denne godfølelsen igjen da.
Spillet "Lunar Lader" på kassett til Apple 1.

apple hyllest: beste pre-osx system

Alt før OS X blir av mange sett på som antikk. Men vi må ikke glemme de gamle revolusjonerende systemene. De som fikk en hel verden til å forelske seg i alt som skulle komme fra Apple. Dette var systemene som satt standarden for alle OS og for alle platformer. Det gjør de fortsatt.

I 1991 stoppet utviklingen av det systemet som blir sett på som det beste før OSX. Nemlig system 6. Dette sees av noen også på som det beste systemet som noen sinne er skrevet. Med god gammel programvare kan man fortsatt være like produktiv i system 6 som på hviken som helst ny Mac.

System 6 var typisk for de så kalte "compact macs": Mac Plus, SE, Classic. Men også for Mac II og LC. System 6 sees på som bedre på disse maskinene enn f.eks. system 7. Dette blandt annet fordi system 6 er mer kompakt og inneholder færre "komponenter"/tillegg og det er derfor mindre kode som skal tygges. Men hovedgrunnen er at system 6 er skrevet i assembly istedet for et høynivå-språk som C. Assembly er nærmere maskinvarens eget språk og derfor raskere og smidigere.

System 6 trenger omlag 1 megabyte med ledig harddiskplass for å kunne printer, kommunisere over nettverk, multitaske, styre wysiwyg, håndtere millioner av farger og et brukbart GUI, osv, osv. Faktisk de eneste forbedringene man ser i systemene som fulgte var 32 bit adressering og et noe tvilsomt virtual memory opplegg. Fikk alldri taket på virtual memory.

OS 7.x, 8.x og 9.x er i utgangspunktet akkurat det samme, men her er det fylt på med resurskrevende aplikasjoner i høynivå-kode. Dette sikret at folk kjøpte seg nye maskiner for å kunne kjøre programvaren tilfredstillende. Denne utviklingen startet med 7.0 og bremset en hel generasjon med Macer som tidligere hadde vært rimelig kjappe.

Konklusjonen er at system 6 er det beste pre-OSX operativsystemet som er skrevet. Hele systemet oser av gode følelser! Klikk på bildet og se bedre.