3. november 2006

fra mobilen

Melk får vi fra kua og bilder får vi som alle vet fra mobilen. Jeg var i det lengste motstander mot kamera på mobiltelefoner, men det kommer til et punkt hvor det er vanskelig å få mobil uten. Så nå sitter jeg her da, med mobilkamera. Og jeg skal jo innrømme at det ofte har vært greit å ha et lite kamera tilgjengelig. Så i det anledning viser jeg fram hva jeg har tatt bilde av den siste tiden.


I fjor vinter var det enormt med snø her jeg bor.


Men i fjor sommer var det strålende.


Flode og meg.


Verdens minste kranbil tror jeg.


Trening på å leve med vann i maska.


Og her, et bilde av et bilde, det kalles reproduksjon.


Nydelig sommerdag i oslofjorden.


Dette øsnker jeg å kalle "Frogner kirke i morgensol".

2. november 2006

ikke alt som skinner er pent, eller billig, men så lenge det er dyrt kan det godt være stygt

Ikke første gang jeg blogger om klokker. Hva koster så denne usmakelige og stygge godbiten fra Ulysse Nardin? Jo, den koster ca en million norske kroner. Lykke til med det!

1. november 2006

arkadia, barndommens magi

Noen ting er så fantastiske at følelsen brenner seg fast for all ettertid. Nå snakker jeg om de tingene fra barndommen som var så fantastiske at det må ha vært magi. Disse savner jeg fortsatt og jeg tenker ofte at dennslags magi ikke eksisterer lenger.

Det var den første datamaskinen vi hadde. Det var en Acorn BBC med store 5" disketter som knirket og hakket, dype sorte taster som luktet søtt av plastikk.

Så var det den første Macintoshen jeg så. En Macintosh SE med 16MHz til 40.000 kr. Den sto på et tungt solid trebord hos min eldste bror. På den lille tykke glass skjermen kunne jeg skrive, markere med musen, bytte fonter, flytte vinduer og skrive ut på en laserprinter (som Apple faktisk var overraskende tidlig ute med!) som var på størrelse med et lite kjøleskap. Jeg husker veldig godt hva jeg følte forran denne maskinen, men det er stoff for en psykolog.

Og så var det "Les mondes engloutis". "Arkadia, reisen til jordens indre" som det het på norsk. Eller "Shagma" på folkemunne. Fransk animasjonsserie som ble vist første gang på NRK 6.september 1986 og ble produsert av France Animation og France 2. Serien besto av to sesonger på 26 episoder hver (tilsammen 52 episoder). Det kan nevnes at serien kostet til sammen 60 millioner franc å produsere. Den består av i alt 811.000 tegninger og til sammen 42 km film ble brukt. Serien er blitt dubbet til en rekke språk, men bare den franske versjonen uten tekst er tilgjengelig på DVD.

Historien foregår i en urgammel sivilisasjon hvor de overlevende etter en stor katastrofe(!) har flyktet inn til jordens sentrum. Her skaper de byen Arkadia som gis lys fra den kunstige solen Shagma som ligger i sentrum av byen. Uvitende om at det fremdeles fantes liv på jorden overflate bestemte byens eldste at all informasjon om fortiden skulle låses bort i byens arkiver. Arkivene glemmes og årtusner går. En dag oppdager man at Shagma (solen) er i ferd med å dø av en mystisk sykdom, men ingen vet legner hvordan solen fungerer. I desperasjon bryter Arkadias barn seg inn i de mystiske arkivene. Der finner de Shag-Shag (et "levende" fartøy) som var satt til å vokte arkivene. Med hans hjelp skaper barna en budbringer, Arkana, som de sender opp mot overflaten ombord i Shag-Shag for å lete etter en kur for den døende solen. Dette i håp om at beboerne på overflaten er like kunnskapsrike som deres fjerne forferdre som en gang skapte Shagma. I en hule nær overflaten kommer Arkana over søskenparet Bob og Rebecca, og Spartakus, en tidligere gladiator. Etter å ha unslippet et angrep fra pirater overtaler Arkana dem til å bli med på søken etter en kur for Shagma (solen). Sammen reiser de så rundt i både tid og rom på jakt etter kuren, med piratene hakk i hæl.

Som du skjønner en fantastisk historie! Så vidt jeg husker gikk serien tidlig om morgenen i helgene. Jeg husker at jeg alltid spiste knekkebrød med brunost mens jeg så på. Det var fast. Jeg husker det som en magsik stund med ullteppe, tøfler og så mange knekkebrød med brunost jeg orket. Det var før de andre sto opp og det var helt stille i huset. Jeg må aldri finne på å se denne serien igjen. Minner som dette skal det noe til for å overgå.


Fra venstre: Rebecca, Bobb, Spartakus, Arkana og Bic eller Bac.


Kort om karakterene:

Arkana
Barna i Arkadia skapte henne fra stein ved hjelp av kunnskaper fra akrivet og Shagmas magiske energi. Hun ble skapt til å ligne mennesker fra overflaten, så til forskjell fra Arkadierne selv har hun ben (Arkadiere har en avrundet underkropp og leviterer i stedet for å gå). Hun er en godhjertet, men naiv magiker som har evnen til å projisere illusjoner. Oppdraget hennes er å reise til overflaten for å finne hjelp til å reparere Shagma.

Bob og Rebecca
Bob og Rebecca er søsken, de er barn fra overflaten som slår seg sammen med Arkana og Spartakus i oppdraget om å redde Arkadia. Bob er den eldste og gjør så godt han kan for å beskytte sin overivrige lillesøster.

Spartakus
Tidligere gladiator fra byen Barkar som rømte fra slaveriet etter et opprør. Han har en armbeskytter av et mystisk metall som inneholder en magisk armbrøst og en "krokharpun". Spartakus husker svært lite fra fortiden sin, men nynner ofte på sanger som faren hans lærte ham. Figuren er løst basert på den historiske Spartacus som ledet et slaveopprør mot Romerriket.

Bic og Bac
To av de eldste skapningene i Arkadia. Disse to glade, lekne og smarte dyrene er bestevenner og elsker å danse til sangen deres som de kaller "Flashbick". De minner litt om beltedyr, men har ikke klør eller panser, i stedet kan de rulle seg sammen som baller og sprette rundt. De kan også slå gnister og lage ild ved å gnikke snutene sammen. Ja, hvorfor ikke:)

Shag-Shag
Et intelligent, levende kjøretøy som minner litt om en stor blå skilpadde. Han var den eneste skapningen som hadde tilgang til Arkadias forbudte arkiver, og det var han som i hemmelighet hjalp de Arkadianske barna å få tilgang til arkivet. Han tjener som transportmiddel for Arkana og vennene hennes. Datahjernen hans stammer fra tiden før "den store katastrofen" og han har en stor encyklopedisk database, men dessverre er det store huller i hukommelsen hans. Shag-Shag har en mengde små roboter ombord som kalles Shagies! Disse brukes stort sett til vedlikehold og reparasjoner.

Maxagaze, Mattymatte, Massmédia og Seskapile
Denne kvartetten utgjør makteliten av "Føderasjonen av interstrata pirater". En gjeng ukultiverte punkerpirater som ferdes i jordens indre på jakt etter hjelpeløse reisende de kan rane eller gjøre til slaver. De dukker ofte opp og truer seriens helter, og de fremfører som regel en sang og et dansenummer når de dukker opp! De har hovedkvarter i en underjordisk sump, og samfunnet deres er bygget opp som et skinndemokrati kontrollert gjennom bruk av massemedia. Maxagaze er piratenes leder og president. Mattymatte og Seskapil er tomsinger og Maxagazes sidekicks . Massmédia er kjæresten til Maxagaze og den som egentlig har kontrollen. Hun styrer piratenes radiostasjon fra "radioskipet" sitt. Ringnar er rivalen til Maxagaze, men siden Massmédia og dermed hele propagandamaskineriet er på Maxagaze sin side vinner han aldri presidentvalgene.


Se introen på serien. Eller last ned musikken.

30. oktober 2006

what goes up, must come down

NASA har laget en fin liten satellitt tracker. Her får du en oversikt over de mer enn 900 satellittene som går i bane rundt oss. Du kan klikke på en bestemt satellitt og få utfyllende info. Du kan zoome og snurre.


som støpt


Her er det ingen glidelåser nei. Varmt såpevann må til for å skli inn i denne lekre habitten!

29. oktober 2006

reunion

Nå kunne jeg vist deg bilde av verdens styggeste fisk, men det velger jeg å ikke gjøre. Dens stygghet scorer høyt på lister over hva jeg ikke ønsker å tenke på før jeg skal legge meg. Jeg vet ikke hvor denne fisken lever og prøver å glemme hvor jeg fant bilde.

Istedet kan det nevnes at jeg i helgen var på 10års gjennforeningsfest for avslutningen av ungdomsskolen sammen med omlag 50 andre fra min egen og paralell klassene. Det var en veldig spesiell opplevelse. Det ble på en måte den store klassefesten jeg aldri var på. Det at flere var gift og hadde barn bekrefter at det virkelig var den klassefesten jeg aldri var på og umulig kunne ha vært på. Men hyggelig var det. Man kan tydeligvis forandre seg mye på akkurat disse ti årene. Noen så mye at det ble nødvendig å spørre hvem de egentlig var. Jeg synes allikevel det var noe trist over det. Man har ikke sett hverandre på ti år, man husker at man var venner og hadde det fint sammen, man tilbringer en kveld sammen og får tilbake noe av den gamle følelsen for så å faktisk kanskje aldri se hverandre igjen. I værste fall selvfølgelig.

home movie

Det meste kan som kjent gjøres enkelt, elegant og lekkert på en mac. Se en godbit fra Apples tv-reklamer.

alt er vel

Apple solgte nesten ni millioner iPod-spillere fra juli til september, noe som er en økning på 35 prosent i fohold til samme periode i fjor.

Mac-salget økte med 30 prosent og endte på 1,61 millioner maskiner. Til sammen steg omsetningen for Apple fra 3,68 til 4,84 milliarder dollar, langt mer enn analytikerne hadde regnet med.

De sterke tallene gjør at Apple tjener penger som aldri før. Overskuddet i siste kvartal endte på 546 millioner dollar, nesten 3,7 milliarder kroner.