13. januar 2007

iphone får double-wag

Stephen Colbert og hans beryktede "double-wag of his finger" til Apples iPhone:)

11. januar 2007

hvor fantastisk er den egentlig?

Jo, det skal jeg fortelle deg. Den er ganske så spesiell. Alt handler om at det er en iPod, mobiltelefon og et samlingspunkt for brukervennlige og funksjonelle nett-tjenester.

Vi har jo allerede noe som kalles "smart-phones". Til tross for at de kalles det er de ganske tungvinne og kronglete å bruke. Man er for eksempel avhengig av det bitte lille plastikk tastaturet med et sett av knapper som skal gjøre nytte for seg i alle de forskjellige applikasjonene. Apple ønsker å frigjøre seg fra mye av det som tidligere har begrenset oss. På hele forsiden har iPhone bare 1 eneste knapp ("home"-knappen). Forsiden er nemlig en eneste stor touch-screen (kalt multi-touch pga. flere spesielle egenskaper, med hele 160ppi) og knappene som er nødvendige vil dukke opp i displayet. Faktisk så får man ikke følgelsen av at det er knapper. iPhone kjører OSX og alle applikasjonene er som programvare i et vanlig desktop-miljø. Isteden for mus bruker du fingeren til å peke med rett på skjermen, og ikke en peke penn som tidligere smart-phones. Og iPhone merker forskjell på tilfeldige berøringer og bevist navigasjon i systemet. Med dette kan vi konkludere at Apple står bak 3 store revolusjonerende måter å navigere i et brukergrensesnitt på: Musen, klikkehjulet på iPod og nå multi-touch på iPhone. Apple mener selv at de ligger 5 år forran noen annen telefon.

iPhone kobles til en datamaskin på samme måte som iPod. Nemlig med iTunes, hvor den også lades...som iPod. Som tidligere er det på denne måten den synkroniserer musikk, bilder, filmer, kontaktlister, safari bookmarks osv. med datamaskinen. Som de fleste mobiler har iPhone et 2Mp kamera. Det er knapt synlig oppe i det ene hjørne på baksiden av iPhone.

I forhold til bilde/film visning og ellers generell bruk har vi også et nyttig system med 3 sensorer inne i telefonen: En "avstands"-sensor som merker når du bruker telefonen og holder den opp mot øret. Da skrus displayet av og sparer strøm og hindrer at du trykker på knappene med ansiktet:) Vi har også en lys-sensor som justerer lysstyrken i displayet etter omgivelsene. Så har vi en horisontal/vertikal-sensor som merker hvordan du holder telefonen og justerer skjermbidlet der etter. Ser du film og vil ha widescreen er det bare å snu telefonen over på siden og bildet følger med.

Viser film, holdt horisontalt

10. januar 2007

iphone

Selv om det akkurat er kunngjort visste vi selvfølgelig at det ville skje, og vi hadde gjettet det rimelig åpenbare navnet. iPhone, en syltynn sak med stor touch-screen (med blandt annet et inteligent qwerty tastatur), widescreen iPod, kamera og så kjører den OSX så du kan bruke ordentlige programmer som safari, mailklient og liknende. Den støtter trådløs overføring opp til bredbåndshastighet og har fiffige løsninger som gjør det mulig å surfe på en behagelig måte selv om det er en telefon. Dette og mange flere godbiter.

En telefon fra Apple. En telefon fra Apple. Blir det nok en Newton-historie? Det har vært kostbart for Apple å være nytenkende og revolusjonerende opp igjennom historien, men det er akkurat det jeg elsker med Apple (se Quick Take, Lisa osv.) Vi får se!



9. januar 2007

mac tips 4

De mer eller mindre hemmelige skjermbildekommandoene:

skift-eple-3 Tar bilde av hele skjermen.

skift-eple-4 Gir deg mulighet til å gjøre et utvalg.

skift-eple-4 og så et trykk på space. Mus litt rundt på skjermen og se hva som skjer. Min favoritt.

kontroll-eple-skift-3 (eller 4) Legger skjermbildet som et utklipp og ikke på skrivebordet. Nå kan du lime det inn der du vil.