8. oktober 2008

basic cigar skills - del 6: blind-smaking

(Dette har jeg også publisert på Norsk Sigarforum)

Jeg har alltid vært fascinert av måten sigarers smak og opplevelsen generelt beskrives. Når en sigars smak skal videreformidles benyttes som oftest utallige smaksnyanser. Smak av mørk sjokolade, lær, kremaktig nøttesmak, cedertre, osv. Det høres unektelig delikat ut. Men jeg tror mange som for første gang røyker en sigar, og som har lest seg opp på forhånd blandt de mange anmeldelser som finnes, vil få seg en overraskelse. For det smaker jo ikke mørk sjokolade. Da forstår man etterhvert at dette er et subjektivt og “tenkt” uttrykk for det som, i tilfellet ”mørk sjokolade”, for eksempel er en søt og jordlig smak. Dette er den smaken vi allerede kjenner til som vi mener best kan beskrive det sanseinntrykket vi får av sigaren. Og dessuten, hvem har vel smakt lær eller cedertre.

Nettsteder, magasiner og lignende som gir analyser av smak, kårer årets sigar og settter søkelyset på grader av kvalitet har en stor markedsføringsverdi for produsentene. Alle er selvfølgelig tjent med industriens interesse av å produsere kvalitet, men som sigarentusiast er det ved for mye av denne påvirkningen lett å miste evnen til å vurdere objektivt.

Det kjente Cigar Aficionado Magazine bruker et 100-poengs system (opprinnelig fra Wine Spectator magazine) med kategorier som utseende, røyke karakteristikk, smak og helhetsinntrykk. Med dette som verktøy kommer de fram til hvilke sigarer de mener er på topp i verden. Men hva synes du?

Jeg er overbevist om at den største gleden ved å røyke sigarer er selve vurderingen og gleden ved å selv finne fram til en favoritt. Derfor synes jeg man skal gjøre nettopp det, finne fram til en favoritt helt selv. Så her kommer oppskriften på smaking uten påvirkning av pris, tidligere rangering og merkenavn: blind-smaking.

Forberedelse
Litt av poenget her er at du ikke skal vite hvilke sigar du røyker, defor må personen som kjøper sigarene være en annen en den som skal ta seg av røykingen. Medhjelperen skal også ta av magebeltet på sigarene og erstatte det med en papirlapp med kun et nummer på. Lag deg et skjema hvor du noterer ned kommentarer og poengsum for hver sigar med de følgende kategoriene.

1) Estetikken
Se på dekkbladet og selve utseende på sigaren. Har den en glatt og oljete overflate, eller er dekkbladet grenete og grovt. Og hva med fargen. Lag deg et inntrykk av utseende. Er dette en innbydende og delikat sigar, eller kunne noe vært bedre. Gi poeng på denne kategorien fra 1 - 6.

2) Sammensetning
Hold sigaren mellom fingrene, og press lett langs hele lengden. Er den fast, eller har den myke felter? Hvordan er vekten og størrelsen. Føles den kompakt og fin eller ubalansert? Hvordan lukter sigaren nå før den er tent? Her det din egen mening som teller.

Tenn så sigaren og legg merke til hvordan den trekker og brenner. Må du jobbe for å holde fyr på den? Brenner den jevnt? Legg også merke til asken. Er den fortsatt fast og fin, eller drysser den konstant? Gi poeng etter helhetsinntrykk på denne kategorien fra 1 - 6.

3) Smak og aroma
Trekk fra sigaren og kjenn på smaken. Gjør først en vurdering om det er en sterk og fyldig sigar eller om den heller mot mer milde og lette toner. Let så etter undertoner som oppleves som søte, sterke, brente, rå eller planteaktige. Noter dem ned og kommenter hvorvidt de er gode. Disse endrer seg gjerne underveis til å bli mer komplekse og fyldige. Vær også bevisst på å ikke røyke sigaren for varm.

Kjenn så på smaken du sitter igjen med i munnen etter hvert drag. Ettersmaken kan være en god indikator på kvalitet. Er ettersmaken behagelig, er det en smak du nyter? Om man konstant sitter igjen med en bitter smak, blir det gjerne til at man raskt tar et nytt trekk for å få den bort.

Gjør en helhetsvurdering på smak og aroma og gi poeng fra 1-6. Ta også med notater og beskrivelser.

4) Generelle kommentarer
Bruk denne kategorien for kommentarer om sigarens egenskaper som havnet utenfor de andre postene. Et perspektiv som kan være verdt å få med her er tanker om når denne sigaren egner seg best. Noen sigarer er perfekte etter et stort måltid på kvelden, men ubehagelige tidlig på dagen. Faktorer som årstid, tid på dagen og stemning spiller også inn på opplevelsen.

Ta med generelle kommentarer og meninger som for eksempel hvorvidt dette er en fantastisk sigar du kunne tenke deg å røyke igjen, eller om dette rett og slett var en litt kjedelig opplevelse. Gi sigaren poeng på denne kategorien fra 1-6.

Har du vært igjennom alle kategoriene og gitt poengsum regner du ut gjennomsnittet og fører det på som endelig poengsum for sigaren nederst i skjemaet ditt.

På denne måten har du selv funnet ut hva du synes om en sigar uten å bli begrenset av hva andre har ment før deg.