21. mai 2006

bolivar

Simón José Antonio de la Santísima Trinidad Bolívar Palacios y Blanco (1783-1830) lenge leve hans kinnskjegg, var søramerikansk general og nasjonalist. Han ledet frigjøringskampen av landene nå kjent som Venezuela, Colombia, Ecuador, Peru, Panama og Bolivia fra det spanske veldet. Bolivar var av aristokratisk slekt og hadde god utdannelse, blandt annet i 1700-tallets filosofiske bevegelser, spesielt opplysningen samt i klassisk gresk og romersk filosofi. Landet Bolivia er oppkalt etter Bolivar.

Bolivar er fremdeles en sterkt symbolpreget figur med heltestatus i Latin-Amerika. I det moderne Latin-Amerika påberoper både Venezuelas president Hugo Chavez og FARC, den største geriljaorganisasjonen i Colombia seg arven etter Bolivar, og har stiftet politiske organisasjoner som bruker Bolivars navn.

Det kan også nevnes at Venezuelas president for en stund tilbake informerte om at landet skal begynne å produsere PCer oppkalt etter frigjøringshelten. ("Simon Bolivar dual 2GHz Intel")

I 1901, 71 år etter hans død, tok sigar fabrikken Rocha i Havana Bolivars navn på sine sigarer, og hans portrett pryder både kassen og magebelter. Bolivar er relativt billig til å være havaneser. De er svært kraftige og anbefales ikke for begynnere. Smaken skyldes en uvanlig høy andel av seco-blader i innleggsblandingen. Seco er en grad i klassifikasjon etter farge og tekstur på blader dyrket i direkte sollys. Dette er tunge sigarer som passer bra etter et større måltid.

Bolivar er i boks.

Ingen kommentarer: