21. april 2007

destinasjon: trondheim

Ankomsten til trønderstammens område var langt fra veldig behagelig. Det var storm i området og Værnes, flyplassen, er beryktet for å kunne by på en bustete innflyvning. Dette skyldes, ifølge en taxisjåfør som hadde snakket med en flyger, fjellene rundt. Vinden treffer fjellene og virvles opp på en spesiell måte. De aller minste barna lo, de litt eldre skrek og de voksne var helt stille.


Vel nede ble et hotell inne i sentrum med utsikt over byen tilholdsstedet. Jeg har blandede følelser for dette stedet i landet, og regn og sur vind gjorde at jeg ikke bega meg ut på de store oppdagelsesferdene for å bekrefte eller avkrefte hva jeg allerede mente. Byen får pluss for å ligge i nærheten av saltvann. Det er en god ting. Og pluss for Nidarosdomen.

Utsikt mot Nidarosdomen, hvis du virkelig ser etter.

Nidarosdomen ble påbegynt i 1150 og er bygget i romansk og gotisk stil. Nidaros domkirke ansees som Norges viktigste kirke. Her er Olav den Hellige, som døde i 1030, begravet. Til tross for at han var vill, grisk, hevnlysten, grusom, hadde et lettferdig forhold til kvinner og dro på sitt første vikingetokt når han var 11 år gammel fikk han Nidarosdomen bygget til ære for seg. Han var også konge og martyr skal vite!


Fra 1100-tallet ble Olav den Hellige mer og mer framstilt som en korsfarer. Først på den tiden var korsfarertanken virkelig utbredt. Sigurd Jorsalfar som deltok i korstog til det Hellige land (Jerusalem) fikk godsaker, som relikvier av selveste Det hellige kors, til belønning. Disse ville han ta med tilbake til Norge og Olavs grav i Trondheim. For å få litt korsfarerstil på domen ble det bygget på et "apsis", som er en halvsirkelformet utvidelse av kirken. Runde kirker og apsiser ble sett på som kult rundt i hele Europa på den tinden. Dette fordi det er en kopi av Gravkirken i Jerusalem. Det vil si kirken som er bygget over Jesus grav.

Ta gjerne turen til Fru Inger. Det ligger på bryggen like ved stasjonen. Her spiste jeg noe så morsomt som fiske tapas. Strålende mat! Kanskjell, blåskjell, hval carpacio (et fint ord for "rå"), rogn, marinert og stekt skampi som var så god at den skulle spises med skall, samt gravet, raket og røkte utgaver av det meste i vannet. Anbefales.

Ingen kommentarer: