24. november 2007

jefs cat


Jef Raskin (1943–2005) var sansynligvis blant de aller viktigste personene i utviklingen av Macintosh-maskinen og alt det Macintosh er kjent for. Mens Apple jobbet med utviklingen av Apple III, oppfordret han Apple til å gå i retning av en ny type maskin. En maskin som skulle være langt mer brukerorientert, en maskin for alle. Jefs favoritt eple var typen Macintosh. Det synes han var et passende navn.
I 1979 fikk Raskin ansvar for å opprette og lede gruppen av tilsammen 5 utviklere som skulle jobbe med prosjekt-Macintosh. Raskin var spesialist på brukergrensesnitt mellom menneske og datamaskin. Han hadde mange ideer og tanker for den nye revolusjonerende datamaskinen. Det sies at Steve Jobs forsøkte å stoppe utviklingen av Macintosh hele tre ganger, til fordel for videreutvikling av Apple III.

Etter at Macintosh ble lanser sa Jef Raskin at om han skulle redesigne Macens mus skulle den ha tre knapper isteden for en. Han ville hatt to knapper oppe på musen som skulle være merket "Select" og "Activate", og en knapp på siden merket "Grab" som skulle bli aktivert ved at man klemmer på siden av musen. Det morsomme her er at dette nesten er en perfekt beskrivelse av den ganske så nye "Mighty mouse" fra Apple.

I 1982 forlot Raskin Apple helt og startet Information Appliance. Her fikk han realisert flere av ideene han hadde hatt for Macintosh, men som det ikke hadde blitt noe av. Information Appliance utviklet sin egen maskin og solgte den til Canon. I 1987 kom Raskins maskin ut som Canons "Canon Cat" (også kalt "den virkelige Macintosh").



Canon Cat var en innovativ godbit, men ble ingen komersiell suksess. Raskin selv hevdet at mangelen på suksess skyldes at Steve Jobs omtrent på samme tidspunkt presenterte sin NeXT maskin for Canon (historien om Jobs og NeXT blogges neste gang). Uenighet internt i Canon skal ha vært årsaken til at Canon Cat ble avsluttet. Selve Canon Cat-maskinen er et innlegg for seg selv. Det får bli en annen gang.

Raskin skrev boken "The human interface" om hans egne ideer for datamaskiners brukergrensesnitt, og publiserte ellers mye om brukervennligheten på vanlige forbruker produkter. Han slaktet blant annet brukervennligheten hos BMWen han nettopp hadde kjøpt:)

I tillegg til jobben som professor ved Universitetet i Chicago, startet Jef Raskin i 2000 utviklingen av et nytt brukergrensesnitt basert på erfaringer fra hans 30 år på feltet. Løsningen kalte han The Humane Environment (THE), ble senere døpt om til Archy. For å si noe kort om Archy er det et ZUI (Zooming User Interface). I motsetning de fleste datamaskin-grensesnitt vi kjenner nå, som er vindus basert,er et ZUI basert på et virituelt plan/overflate hvor brukeren kan manøvrere i alle retninger og zoome inn på de elementer han ønsker, eller zoome ut for en oversikt over flere elementer. Et element kan f.eks. være et tekst-dokument.

Etter at Raskin døde tok sønnen hans og firmaet Humanized over prosjektene han hadde jobbet med. Et av produktene fra Humanized er Enso som er basert på Raskins arbeid og er laget i hans ånd.  Sjekk en demo her!

Raskin er mest kjent som teknologi-forsker og utvikler, men han puslet også med andre ting. Han var dirigent for San Francisco Chamber Opera Society, spilte flere forskjellige instrumenter, komponerte musikk, stilte ut sin egen kunst på Museum for modern art i New York, tok patent på en spesiel type fly-vinge konstruksjon og var en dyktig bue skyter.

"A computer shall not waste your time or require you to do more work than is strictly necessary." Jef Raskin.

Ingen kommentarer: