3. august 2008

basic cigar skills - del 4: velge en sigar

La oss si at denne serien av innlegg har fått deg såpass i gang at du har lyst til å kjøpe en sigar. Da bør du unne deg en god sigar, og de kjøper du ikke på bensinstasjonen. Ta turen til en spesialforetning om det finnes i nærheten. Skal du handle i butikk i Oslo vil jeg anbefale Sol Cigar (Henrik Ibsen gt. 28). De har en walk-in humidor full av diverse godsaker. Uansett hvor du handler så prøv å få et inntrykk av om sigarene oppbevares riktig. Det er avgjørende for kvaliteten at sigarene ligger i et sigarskap (humidor) hvor luftfuktighet og temratur er regulert.

Å handle på nett er enda enklere (f.eks. www.sigar.com), men da er det en fordel å vite litt på forhånd. Og her kommer det.

Det er ikke noe poeng å kjøre på med en enorm sigar. Er det din første kommer du uansett ikke til å få fullt utbytte. Det med store/lange sigarer er at de brenner lenge, og er det første gang kan jeg love deg at du er fornøyd lenge før den er halvveis. Så velg størrelsen corona, eller kanskje aller helst petit corona (som er ca 13 cm lang). Tykke og lange sigarer gir fordelen ved at aromaen ofte blir noe fyldigere og rundere uten at røyken blir varm, men en petit corona skal absolutt ikke undervurderes. De er strålende og en av mine favoritt størrelser.

Ok. Og så skal man velge et merke. Velg et kjent merke, da vet du det er bra. Jeg anbefaler varmt noen passende sigarer: Montecristo, Romea Y Julieta, H. upmann. Disse er middels sterke cubanere og lette å "forstå" smaken på. En god start. Ønsker man litt sterkere smaker er Bolivar og Cohiba fantastiske.

Som sagt så må sigarer oppbevares i et miljø hvor luftfuktigheten og tempratur er regulert, for at de skal holde seg. De består jo kun av bladene fra en plante og vil fort sprekke og gå i oppløsning om de tørker inn. En humidor er et rom/boks/skap hvor fuktigheten er regulert ved hjelp av fuktighetselementer og ofte litt kjemikalier. Optimalt har en humior luftfuktighet på omlag 70%, men av erfaring vet jeg at det er mye viktigere at fuktigheten er stabil enn at den er nøyaktig 70%.

Normalt har man ikke humidoren klar i det man kjøper sin første sigar, så derfor er det et par ting man kan gjøre for å ta vare på sigaren i en kortere periode. Fukt innsiden av en liten pose med noen få dråper vann, legg sigaren inn og knyt igjen. Blir det for vått og for lenge vil sigaren etterhvert mugne. En enda simplere løsning er å legge sigaren i en liten pose og presse luften ut. Knyt så igjen og legg den i kjøleskapet. Dette gjør at det lille av fuktighet som finnes inne i sigaren ikke forsvinner så lett.

For å sjekke om en sigar er lagret riktig kan du gi den et veldig lett press mellom fingrene. Den skal gi etter uten knas, for så å utvide seg igjen. Det er flere måter å sjekke kvaliteten på, men de kommer vi tilbake til i neste innlegg.

Ingen kommentarer: