11. juli 2008

basic cigar skills - del 3: hvor kommer tobakken fra

Den naturlige grunnen til at Cuba produserer noen av verdens beste sigarer er dyrkingsforholdene for tobakk. Cuba er det eneste land i verden som produserer tobakk av tilstrekkelig kvalitet og variasjon til å lage alle deler av en sigar og samtidig kunne tilby et variert utvalg. Som nevnt tidligere kalles en sigar hvor alle deler (innlegg, omblad og dekkblad) er produsert i samme land for en "puro".

Det meste av tobakken som dyrkes på Cuba tilhører små eiendommer kalt "vegas". Noen av dem er privateide, som f.eks. den kjente Vegas Robaina-plantasjen (les mer om Alejandro Robaina på Wikipedia. Skrevet av undertegnede). Uansett eierforhold selger plantasjene tobakken til fastsatt pris til det statseide monopolet Cubantabaco. Det meste (og beste) av den cubanske tobakken kommer fra Pinar del Rio regionen vest på Cuba. Da spesielt Vuelta Abajo området. Det dyrkes også sigartobakk i provinsen Oriente øst på øya, og i Remedios midt på øya. Men fra disse områdene anses ikke kvaliteten å være bra nok for eksport. Så tobakken i de beste sigarene kommer fra relativt små vegas i et begrenset område på øya.

Som eksempler på kjente cubanske sigarmerker kan jeg nevne Cohiba (tidligere Fidel Castros personlige merke, og kunne kun fåes som personlig gave fra sjefen sjøl. Nå verdens mest prestisjefylte merke), Montecristo (den havanasigaren det helt klart eksporteres mest av) og Partagas (grunnlagt i 1845 er en av de eldste havanamerkene som fortsatt er i salg).

Sigar produksjonen øker stadig på Cuba for å holde følge med etterspørselen. Produsentene insisterer heldigvis allikevel på at den strenge kvalitetskontrollen vil opprettholdes. Men når USA opphever handelsblokaden sin mot Cuba vil etterspørselen etter cubanske sigarer øke enormt, og Cuba vil ihvertfall i starten få problemer med å levere. Hva som da skjer med kvaliteten er ikke godt å vite. Jeg klarer ikke helt å bli kvitt tanken på hvor barnslig blokkaden egentlig er. Ikke engang ovenfor russerne er USA så grinete. Nok om det.

Men men men, det er ikke bare Cuba som produserer sigartobakk. Vi bør nevne Den dominikanske republikk. Dette er også skikkelige saker, som mange mener kun overgås av de cubanske. USA er Den domenikanske republikks viktigste eksport marked. Noen av merkene bruker samme navn og innpakning som berømte cubanske merker, perfekt for amerikanske sigaretusiaster hemmet av blokkaden. Inntil nylig ble det nesten bare dyrket innleggstobakk i Den dominikanske republikk, mens dekkblader og omblader ble importert fra andre land.

Zino Davidoff etablerte sin egen Havanasigar i 1969, men etter en konflikt med Cubantabaco i 1990 flyttet de produksjonen til Den dominikanske republikk.

Honduras kommer rett etter Den dom. rep. som eksportør av håndlagede sigarer til USA. Honduras har et noe hardere klima med kraftig regn og vind, og mange avlinger ødelegges av orkaner og mugg. Men når de først får det til er det gode saker, som ofte er tykkere og grovere en havanablader. Altså ikke noe for kids. Fra her har vi blant annet Dunhills sigarer.

Nicaragua og Costa Rica er også med. De er kjent for krydret kraftig tobakk, spesielt egnet til innleggstobakk. Felles for alle disse sigarproduserende landene er at mye av tobakken er dyrket fra cubanske frø.

USA er muligens det viktigte landet etter Spania og Cuba i den historiske utviklingen av sigarer og sigarrøyking. Det var en gang stor industri for håndlagede sigarer i USA, men i dag lages det få kvalitetssigarer her og de større produsentene har flyttet til Mellom Amerika for å utnytte tobakksproduksjonen og billig arbeidskraft. Flertallet av sigarer som produseres i USA i dag er maskinproduserte.

Av andre sigarproduserende land bør disse også nevnes: Mexico, Jamaica, Brasil, Ecuador, Filippinene, Indonesia, kamerun, Spania, Frankrike, Storbritania, Nederland, Tyskland, Sveits og Italia.

For morroskyld kan det nevnes at Norge faktisk i mange år har hatt en jevn sigarproduksjon ved Tiedemanns Tobakksfabrik i Oslo. Dette er maskinrullede merker som Sorte Mand og J.H.A. med kvalitet deretter. Men hver mai måned starter produksjonen av 3000 håndrullede eksemplarer som selges i perioden før jul.

Ingen kommentarer: