30. september 2008

basic cigar skills - del 5: røyke en sigar

Når det kommer til det å røyke en sigar er det fristende å si at det ikke er noe hokus pokus, men det ville nok ikke vært helt rettferdig. Og ikke så morsomt heller. For en entusiastisk sigar-røyker er selve røykingen et rituale, og et rituale defineres nettopp som å være en handling man utfører etter bestemte regler. Med respekt for hva en sigar er, arbeidet som ligger bak og betydningen både som vare og nytelsesmiddel gjennom tidene, er det alltid noe litt høytidelig ved å røyke en sigar. Det er meningen man skal ha god tid når man røyker. Man slapper av og tar seg tid til å gjøre alt riktig for å få det beste ut av sigaren.

Det er sagt mye flott om sigarer. Noen sier at sigaren får dem til å stresse ned og slappe av, noen sier at "cigaren løser opp og får tankene til å flyte lettere" og noen sier at "hvis de ikke har sigarer i himmelen kommer de ikke til å dra". I tidligere tider ble sigaren og tobakk generelt ilagt nærmest gudommelige egenskaper, med både medisinsk og meditativ virkning. Sigarens medisinske virkningen er nok vanskelig å forsvare, men som avkobling og kos tør jeg å si den er uovertruffen.

Men tilbake til noe mer håndfast. Sigaren er lukket i enden du skal ha i munnen og må derfor, som en del av "ritualet", kuttes. Synes du dette høres for pompøst ut? Langt i fra, det er skrevet side opp og side ned om korrekt kutting. Og har du brukt ukelønna på en god sigar er det ulovlig å ødelegge den i det du prøve å kutte. Jeg går ikke inn på utvalget av kutte-redskap som finnes, annet enn at det må være noe som er skarpt og sigarkuttere får man over alt. Man skjærer bort en liten flis i hode av sigaren slik at den fortsatt har skuldre. Capiche? No? Sigaren er avrundet (med noen unntak) i enden den skal kuttes: hodet. Kutt av slik at starten på avrundingen er igjen. Kutter du for mye vil dekkbladet løsne mens du røyker. Etter kuttet setter du munnen på åpningen og sjekker at trekket er ok.

Da er sigaren kuttet og vi er klare til å fyre opp og her skal du ikke slurve. Til å renne en sigar brukes som regel en butan-lighter eller egne sigarfyrstikker. Bruk aldri bensinlighter eller et stearinlys fordi det setter smak. Nå må vi huske at sigaren er en rull av fuktige (optimalt rundt 70% fuktighet) tobakksblader og brenner på en helt annen måte enn en sigarett som er laget av papir.

Hele poenget nå er å helt fra starten av få skikkelig fyr. Får du ikke det vil den ulme og bli sort og brent, og smaken deretter. Hold sigaren mellom tommel og pekefinger og drei den sakte rundt mens du holder lighteren slik at flammen akkurat ikke berører tuppen. Gjør dette til du har fått en jevn glødende tupp. Du skal ennå ikke trekke fra sigaren, men snu brennflaten mot munnen og blås forsiktig for å se det glødende området tydeligere. Ta tiden du trenger. Gløder det jevn over hele flaten kan du sette sigaren i munnen, trekke flere ganger mens du fortsetter å dreie den rundt med flammen mot tuppen. Snu brennflaten mot munnen igjen og blås for å sjekke resultatet. Har du fått et solid glødende område ytterst på sigaren er vi klare! Om sigaren tar fyr med en stor flamme mens du tenner snur du den bare mot munnen og blåser for å slukke flammen.

Da er vi i gang serru! En nybegynner feil er å trekke for intenst av sigaren. Dette gjør sigaren for varm og ødelegger smaken (og at du enten spyr eller svimer av, som også kan ødelegge stemningen:) Trekk en gang i blant, kos deg og legg gjerne fra deg sigaren i et rent askebeger om du trenger en pause. Skulle sigaren slukne er det bare å ta et par trekk med lighteren mot tuppen så er du i gang igjen. Mens jeg har skrevet dette innlegget har jeg tent på igjen 4 ganger. Helt etter boka. Og du skal selvfølgelig ikke trekke røyken ned i lungene, prøv så skjønner du hvorfor. Smaken kjenner du uansett bare i munnen.

Det er mange meninger om hvor mye man skal røyke av en sigar. Men drit i alt du har hørt og røyk så lenge det smaker godt. Likeså diskuteres det om magebeltet skal taes av eller være på. Det nevnes i alle sigarbøker jeg har lest som en sak med sterke meninger for eller imot. Dette er helt klart et tema for folk med for mye fritid, så vi lar det ligger. Du skal ikke knipse av asken ytterst på sigaren mens du røyker. Den detter av når den er klar. Når du er ferdig skal ikke sigaren stumpes, men bare legges i askebegeret og slukne av seg selv.

Et par tips til slutt.
Ikke kast bort en god sigar ved å røyke den på fest, og skal du drikke noe til så velg helst noe med svak smak (eplejuice eller te anbefales). Sigar og cognac er liksom en sak, men da bør det være en veldig god cognac og en sigar du ikke er for glad i. Etter en slurk cognac er smaksansen så forstyrret at du kunne ha røyket sandalene dine uten å ha merket det.

"A woman is only a woman, but a good cigar is a smoke"
Rudyard Kipling.

Ingen kommentarer: