17. mai 2008

basic cigar skills - del 2: en sigar er...

...en sylinder satt sammen av tobakksblader i forskjellige lag. I motsetning til en sigarett er sigaren tvers igjennom hele blad fra tobakksplanten. Og estetikken er viktig gjennom farge, form, smak og lukt. Som kjent er de beste sigarene laget for hånd, og er forøvrig et avansert håndverk med svært lange tradisjoner. I dag produseres også sigarer maskinelt, noe som gir udiskuterbare fordeler med tanke på masseproduksjon. Disse skiller seg fra håndlagde sigarer på flere måter, og regnes for å være dårligere.

En håndlaget sigar består av følgende deler:
- Innlegget. Dette er bladene som rulles sammen og utgjør innmaten i sigaren.
- Ombladet. Legges utenpå innlegget for å samle og gi sigaren den rikrige formen.
- Dekkbladet. Dette er det ytterste laget av glatte fine blader. Dette gir sigaren ønsket utsende.

Sigarmakeren setter sammen vidunderet ved at innlegget presses forsiktig sammen og legges inn i ombladet. Tobakken rulles sammen til en sigar skjæres til riktig lengde og legges inn i en treform. Her presses sigaren i flere etapper til å få riktig form. Sigaren taes ut av formen og dekkbladet legges på. Etter dette kontrolleres hver eneste sigar nøye for hånd. Hvert minste lille avvik fjernes.

Men tobakksbladene kommer ikke akkurat rett fra planten og inn på bordet for å si det sånn. Etter at bladene er høstet sorteres de etter størrelse og fasong og henges til tørking. Bladene endrer farge fra grønne til forskjellige brun-toner. Videre skal bladene gjennom flere lange gjæringsprosesser for å utvikle de riktige egenskapene gjennom riktig mengde sollys. Blandene legges først i bunker for å avgi noe av ammoniaken og nikotinen. Deretter pakkes bladene sammen til nye baller som skal modnes ytterligere. Slik ligger bladene i inntill 10 år, og denne tiden varierer fra merke og kvalitet.

Etter denne lange perioden sorteres blandene etter hva de passer best til (innlegg, omblad eller dekkblad), Og like før en eller annen stolt sigarbonde slenger bladene på bordet så funktes de igjen slik at de blir bøyelige og lette å forme.

Mange har en oppfatning av at en sigar med hell kan ligge åresvis i humidoren din etter at du har kjøpt den, og at det vil utvikle smaken slik som med en god vin. Men har du brukt litt penger og kjøpt en god sigar som allerede har gått igjennom en 10 års fermenteringsprosess, er det sannsynligvis lite å hente på 10 år til.

Etter at sigaren er rullet lagres den igjen. Grunnen til dette er at det ikke nødvendigvis er brukt samme tobakktype i innlegget som i resten av sigaren. Det kan til og med være tobakk fra forskjellige steder i verden med forskjellig farge og aroma. Langringen gjør at tobakkstypene blandes sammen til et helhetlig resultat.

Det spanske ordet "puro" brukes ofte om sigarer. En puro er en sigar som har innlegg, omblad og dekkblad fra samme land, hvilket krever mye av egenskapen på tobakken. Det er "lettere" å få en bra smaksammensetning ved å kobinere forskjellig tobakk fra flere land. Så vidt jeg vet er det bare Cuba og Nicaragua som lager perfekte sigarer med kun egen tobakk, og derfor puro.

Ingen kommentarer: