21. desember 2007

god jul

11. desember 2007

hytte ved sjøen...



Absolutt en hytte etter min smak. Ikke så alt for langt til vannet.

28. november 2007

some glorious day...

24. november 2007

jefs cat


Jef Raskin (1943–2005) var sansynligvis blant de aller viktigste personene i utviklingen av Macintosh-maskinen og alt det Macintosh er kjent for. Mens Apple jobbet med utviklingen av Apple III, oppfordret han Apple til å gå i retning av en ny type maskin. En maskin som skulle være langt mer brukerorientert, en maskin for alle. Jefs favoritt eple var typen Macintosh. Det synes han var et passende navn.
I 1979 fikk Raskin ansvar for å opprette og lede gruppen av tilsammen 5 utviklere som skulle jobbe med prosjekt-Macintosh. Raskin var spesialist på brukergrensesnitt mellom menneske og datamaskin. Han hadde mange ideer og tanker for den nye revolusjonerende datamaskinen. Det sies at Steve Jobs forsøkte å stoppe utviklingen av Macintosh hele tre ganger, til fordel for videreutvikling av Apple III.

Etter at Macintosh ble lanser sa Jef Raskin at om han skulle redesigne Macens mus skulle den ha tre knapper isteden for en. Han ville hatt to knapper oppe på musen som skulle være merket "Select" og "Activate", og en knapp på siden merket "Grab" som skulle bli aktivert ved at man klemmer på siden av musen. Det morsomme her er at dette nesten er en perfekt beskrivelse av den ganske så nye "Mighty mouse" fra Apple.

I 1982 forlot Raskin Apple helt og startet Information Appliance. Her fikk han realisert flere av ideene han hadde hatt for Macintosh, men som det ikke hadde blitt noe av. Information Appliance utviklet sin egen maskin og solgte den til Canon. I 1987 kom Raskins maskin ut som Canons "Canon Cat" (også kalt "den virkelige Macintosh").



Canon Cat var en innovativ godbit, men ble ingen komersiell suksess. Raskin selv hevdet at mangelen på suksess skyldes at Steve Jobs omtrent på samme tidspunkt presenterte sin NeXT maskin for Canon (historien om Jobs og NeXT blogges neste gang). Uenighet internt i Canon skal ha vært årsaken til at Canon Cat ble avsluttet. Selve Canon Cat-maskinen er et innlegg for seg selv. Det får bli en annen gang.

Raskin skrev boken "The human interface" om hans egne ideer for datamaskiners brukergrensesnitt, og publiserte ellers mye om brukervennligheten på vanlige forbruker produkter. Han slaktet blant annet brukervennligheten hos BMWen han nettopp hadde kjøpt:)

I tillegg til jobben som professor ved Universitetet i Chicago, startet Jef Raskin i 2000 utviklingen av et nytt brukergrensesnitt basert på erfaringer fra hans 30 år på feltet. Løsningen kalte han The Humane Environment (THE), ble senere døpt om til Archy. For å si noe kort om Archy er det et ZUI (Zooming User Interface). I motsetning de fleste datamaskin-grensesnitt vi kjenner nå, som er vindus basert,er et ZUI basert på et virituelt plan/overflate hvor brukeren kan manøvrere i alle retninger og zoome inn på de elementer han ønsker, eller zoome ut for en oversikt over flere elementer. Et element kan f.eks. være et tekst-dokument.

Etter at Raskin døde tok sønnen hans og firmaet Humanized over prosjektene han hadde jobbet med. Et av produktene fra Humanized er Enso som er basert på Raskins arbeid og er laget i hans ånd.  Sjekk en demo her!

Raskin er mest kjent som teknologi-forsker og utvikler, men han puslet også med andre ting. Han var dirigent for San Francisco Chamber Opera Society, spilte flere forskjellige instrumenter, komponerte musikk, stilte ut sin egen kunst på Museum for modern art i New York, tok patent på en spesiel type fly-vinge konstruksjon og var en dyktig bue skyter.

"A computer shall not waste your time or require you to do more work than is strictly necessary." Jef Raskin.

16. november 2007

ikke bare laks

Min lokale fiskebutikk, "Laksen" på Bjølsen, er stadig frampå med ny og mystisk mat. Denne dagen hadde de også fått inn stekeklare stykker av bjørn.

baby changing

Nylig var jeg og storebror i Krakow og koste oss med alt det fantastike byen hadde å by på. Kan forøvrig anbefales!

På Krakow lufthavn la vi merke til en noe spesiell ordning som de kaller for "baby changing". Vi fant ingen brukerveiledning, men dette er nok et idiotsikkert system. Kort fortalt: Rundt på flyplassen finner man disse "baby changing stations". Vi hadde ingen baby med oss så vi fikk ikke testet skikkelig. Men om vi hadde hatt en baby med oss, som vi kanskje ikke var helt fornøyd med, kunne vi plasser barnet i en slik "station" og fått byttet det mot et annen. Om vi ville fått en polsk baby i retur er noe uvisst. Men etter alle de bevæpnede menneskene i kamuflasjedrakter å bedømme tok de sikkerheten rundt denne innbytteordningen seriøst.

19. oktober 2007

rock on!

Det er fredag, giardia-kjelen står å putrer på komfyren, dollar kursen vipper på 5,3 og nok en gang ser jeg med undring på våpenpolitiken i USA, antallet drap på amerikanere begått av amerikanere og årsaken til alt dette.

I enkelte amerikanske banker gir de deg et våpen om du åpner en konto, og ammunisjonen kan du kjøpe på kiosken rundt hjørnet. For våpen må du ha for å beskytte deg selv og de du er glade i. Du bør være redd, allverdens farer lurer, så skaff et våpen...skaff to!

PANG...en forvirret tenåring skyter vildt rundt seg og mange dør. Da blir man redd da. Så redd at man utviser en 3.klassing som peker på en lærer med et fett kyllinglår i kantina. Nei, det eneste som gjør deg trygg er et skikkelig våpen, eller to.

Amerikanerene selv ser ut til å mene at årsaken til alle drapene i landet skyldes voldsfilmer og dataspill. Egentlig alt som det finnes mist like mye av i alle andre land i verden.

Det finnes rednecks så skadet av innavl og sukker at de går rundt å er livredde for et eller annet usynlig. De girer seg opp og blir så trigger-happy at de med jevne mellomrom rett og slett skyter hverandre.

USA pumper våpen og penger ut til grupper rundt om kring i verden, for så i mange av tilfellene å gå til krig mot dem etterpå. Til Osama for å drepe sovjetiske styrker. Til Saddam for å drepe iranere. Og så videre. Måten en bleik, svett redneck oppfører seg på i en amerikansk forstad ligner utrolig mye på hvordan USA opptrer mot resten av verden. Bomb først, fordi det kanskje er skummelt, så kan vi se hva det egentlig var etterpå.

Bobby-Lee før høstens fasan-jakt

5. oktober 2007

triste greier

Dette innlegget ble påbegynt for en tid tilbake. Men jeg holdt igjen. Mange er også de innleggene jeg har skrevet, men bare slettet. Nå er tiden inne. Dette er en nøytral og snill utgave, hvor utbrudd og fordømmelser er utelatt. Dette er kun rene og klare fakta, slik som jeg ser det som bruker. Jeg håper du kan verdsette selvdisiplinen jeg utøver gjennom dette objektive og rettferdige innlegget.

Daglig bruk av operativsystemet Windows er en svært trist opplevelse. Det bruker uforholdsmessig lang tid på små oppgaver. Det fryser tilsynelatende helt uten grunn og gir ikke brukeren den stabiliteten og brukervennligheten man trenger for holde en optimal og naturlig flyt i arbeidet. Man blir presentert kryptiske feilmeldinger som er med på å forsterke følelsen av tragedie. Det kan til tider være litt av et prosjekt å få ting gjort. Operativsystemet er rett og slett ikke kraftig nok i seg selv. Det kan knapt kalles et hjelpemiddel. Men dessverre, det er utrolig hva man kan venne seg til.

Mitt beskjedne spørsmål er til deg, kjære Windowsbruker. Hvorfor velger du å bruke dette systemet? For du kan nemlig velge selv. Jeg regner med at de fleste er klar over at det finnes langt bedre alternativer der ute. Alternativer hvor du som bruker tas hensyn til på en måte du ikke kan tenke deg. Microsoft ønsker å tre Windows ned over hode på alle som kjøper en pc, og har hatt stor suksess med det. Men du fortjener faktisk bedre.


19. september 2007

oh happy day

Du spør kanskje hvorfor jeg er så glad?
Det er fordi jeg har fått noe fint i posten i dag.
Da spør du kanskje hva jeg har fått i posten i dag?
Jeg fikk, i tillegg til et brev om renteøkning, en liten brun konvolutt med noe helt spesielt og fantastisk jeg har ventet lenge på. Noe unikt, kostbart og vakkert. Nemlig to orginale Apple-pins. Sjekk!

Apple Lisa-bar pin og System7 pin




For at du virkelig skal verdsette dette må du vite at denne originale "Lisa" nålen er fra 1983 og fulgte med om du kjøpte utvikler-pakken til Lisa-maskinen (les om pre-Macintosh maskinen Lisa her!). Kilder på nettet sier "one of the rarest Apple Pins!" om denne nålen.

Merket som satt forran på Lisa-maskinene


Og så til System7-nålen. System 7 (Mac OS7 med kodenavn "Big bang") ble introdusert i 1991 og var operativsystemet som gjaldt for Mac fram til OS8 kom i 1997...og det er hele 6 år!

Jeg har selvinnsikt nok til å se geek-faktoren rundt alt dette, men når heftighets-faktoren er så høy...

Og når jeg sier at jeg "fikk" disse i posten, er det en liten underdrivelse.

6. september 2007

mer og mindre bisarre gleder

Bortsett fra at jeg er litt syk og må være hjemme mens kollegene mine nettopp suste forbi i taxi på vei til et mini-cruise, finner jeg stor glede i at kjøkkenet vårt snart er ferdig. Det gleder meg også å se at min favoritt statue i Vigelandsparken har kommet på en liste over verdens mest bisarre statuer.

Vigelandsparken, Oslo


Listen inneholder ellers

"The Shark" i Headington, Oxford


Statue av Charles La Trobe i Melbourne

7. august 2007

2. august 2007

rykter rykter

Ryktene svirrer rundt et nytt lekkert tastatur fra Apple. Det skal være utført i børstet aluminium, være kun 0,5 cm tykt og ha de samme nydelige tastene som de nye MacBookene. En nett-butikk i Hong Kong selger angivelig allerede tastaturet som forventes lansert fra Apple i disse dager.


31. juli 2007

...snart tilbake

Digitaldiagnose har tatt sommerferie. Har akkurat flyttet og lever et kaotisk liv i den nye leiligheten blandt pappesker og maling. Må vente 3-4 uker på nytt kjøkken og den provisoriske kjøkken-løsningen er i enkleste laget. Men med sjøutsikt fra verandaen og den nye 10 Mbit/s linjen (oppgraderbar til 100 Mbit/s) holder vi ut.

26. juni 2007

tre dager igjen...

Ja, om tre dager er iPhone tilgjengelig i butikker i USA og det brygger opp til hysteriske tilstander. Man regner med at det blir solgt 100.000 iPhones i timen hele det første døgnet den er i salg. Da regnes ikke salget fra nettbutikker med. Og når butikkene stenger etter første dag med salg skal 400.000 telefoner være solgt...1,3 milliarder kroner rett i kassa for Apple. Ikke så allerværst på 1 dag.

Jeg er spent på tilbakemeldingene fra de første brukerene. I utgangspunktet har jeg ikke helt sansen for denne type hysteri rundt et produkt, men vil de ha telefoner så skal ikke jeg stå i veien. Jeg vil jo tross alt ha en selv:)

22. juni 2007

airborne laser


Noe fra en science-fiction film? Nei da. Det er en prototyp på US Air Force sitt nyeste våpen. Det som i utgagspunktet var en 747 er modifisert til å bli en del av amerikanernes rakettforsvar-system. Den sporer rakettene og skyter de ned med en heftig laser anordning plassert forran på flyet. Det interessante er at med laser kan "våpenet" skyte med lysets hastighet, dvs ca 300.000 m/s.

Dette er en passende intro til min nyeste serie av innlegg, nemlig "terrorister - før og nå". Her vil jeg fortelle om mer eller mindre kjente terrorister igjennom historien. Følg med!

16. juni 2007

verdensrekord utenfor oslo s

I en tank plassert utenfor Oslo S prøver Ronny Frimann å sette rekord for verdens lengste dykk. Han skal oppholde seg under vann i en hel uke! Da uten å gå opp for å spise eller gå på toalettet. Mat drikker han gjennom en liten slange og "avfall" ledes ut av et kateter. Det samles også inn penger til WWF i forbindelse med dykket.

I dag ruslet jeg ned for å ta en nærmere titt på tanken, og da var det visst midt i middagen. De sprøytet inn en rimelig kjip gurpe som dykkeren sugde til seg gjennom en slange som gikk inn i hjelmen. Han sleit visst litt med natteøvnen, men eller virket alt til å gå etter planen.

6. juni 2007

retro service

Du har sikkert sett SAS sine tv-reklamer om dagen. I old-style sorthvitt forteller de oss at de har "relansert service" med den gode gamle sjarmen. Men jeg synes at å servere gratis sintron-te og kaffe på flyene neppe er den store service oppjusteringen.

Når det gjelder service og stil på fly er jeg overbevist at retrostil er tingen. Da snakker jeg om skikkelig uniformer, røykeavdeling hvor man kan ta en sigar og skikkelig oppvarting. Ikke menn i slaskete t-skjorter som serverer deg lunken te.





5. juni 2007

årets innovatører

"Apple gjør det igjen og er årets innovatører for tredje år på rad" skriver BusinessWeek. Spør du meg har de vært årets innovatører siden sin førte maskin! Kan noen være uenige i det undrer jeg... Uansett så fikk Apple dobbelt så mange stemmer som Google som kom på andreplass.

25. mai 2007

my celebrity look-alikes

Her er hvem MyHeritage.com mener jeg ligner på:)

28. april 2007

bare en liten ting...

Sommerøl, de fleste merker kommer med sin egen sommerøl. Men en ting skal alle ha klart for seg. Det blir ikke mere sommerøl enn en kald diger glassflaske San Miguel. Det er sommer-cervezaen sin det! Ok?

27. april 2007

gull i pod

Løp og kjøp en iPod i gull, hvis du ikke har noe annet å bruke pengene på. Du får flere av iPod-modellene i 24 karat gull. For 5000 blanke daler får du din egen gyllene iPod Video på 80 GB. Ikke spesielt fint, men tøft, tøft er det.

status

Nå går det unna for Apple. Salget av Macintosh har økt med 36% i forhold til samme kvartal i fjor. iPod har økt med 24%. Sett i forhold til antall maskiner som selges har Mac-salget økt tre ganger så mye som pcer med Windows. Og det er de nye lekre bærbare maskinene, MacBook, som har solgt mest.

Jeg synes ikke dette er spesielt overraskende, men det er allikevel gledelig. Jeg unner selvfølgelig de nedbrutte og forpinte windows-belastede å komme inn i varmen...der vi har vært siden 1984.

Sjefen

21. april 2007

destinasjon: trondheim

Ankomsten til trønderstammens område var langt fra veldig behagelig. Det var storm i området og Værnes, flyplassen, er beryktet for å kunne by på en bustete innflyvning. Dette skyldes, ifølge en taxisjåfør som hadde snakket med en flyger, fjellene rundt. Vinden treffer fjellene og virvles opp på en spesiell måte. De aller minste barna lo, de litt eldre skrek og de voksne var helt stille.


Vel nede ble et hotell inne i sentrum med utsikt over byen tilholdsstedet. Jeg har blandede følelser for dette stedet i landet, og regn og sur vind gjorde at jeg ikke bega meg ut på de store oppdagelsesferdene for å bekrefte eller avkrefte hva jeg allerede mente. Byen får pluss for å ligge i nærheten av saltvann. Det er en god ting. Og pluss for Nidarosdomen.

Utsikt mot Nidarosdomen, hvis du virkelig ser etter.

Nidarosdomen ble påbegynt i 1150 og er bygget i romansk og gotisk stil. Nidaros domkirke ansees som Norges viktigste kirke. Her er Olav den Hellige, som døde i 1030, begravet. Til tross for at han var vill, grisk, hevnlysten, grusom, hadde et lettferdig forhold til kvinner og dro på sitt første vikingetokt når han var 11 år gammel fikk han Nidarosdomen bygget til ære for seg. Han var også konge og martyr skal vite!


Fra 1100-tallet ble Olav den Hellige mer og mer framstilt som en korsfarer. Først på den tiden var korsfarertanken virkelig utbredt. Sigurd Jorsalfar som deltok i korstog til det Hellige land (Jerusalem) fikk godsaker, som relikvier av selveste Det hellige kors, til belønning. Disse ville han ta med tilbake til Norge og Olavs grav i Trondheim. For å få litt korsfarerstil på domen ble det bygget på et "apsis", som er en halvsirkelformet utvidelse av kirken. Runde kirker og apsiser ble sett på som kult rundt i hele Europa på den tinden. Dette fordi det er en kopi av Gravkirken i Jerusalem. Det vil si kirken som er bygget over Jesus grav.

Ta gjerne turen til Fru Inger. Det ligger på bryggen like ved stasjonen. Her spiste jeg noe så morsomt som fiske tapas. Strålende mat! Kanskjell, blåskjell, hval carpacio (et fint ord for "rå"), rogn, marinert og stekt skampi som var så god at den skulle spises med skall, samt gravet, raket og røkte utgaver av det meste i vannet. Anbefales.

17. april 2007

da gikk det som det gjorde

Litt tilbake fikk Clinton vedtatt et forbud mot fritt salg av millitære automatvåpen (ja, det er slike som dreper flest mulig på kort tid), men George W. Bush fikk skikk på sakene og fjernet forbudet fordi "alle har rett til å eie våpen". Veldig snodig at ikke presidenten ser sammenhengen mellom salg av utstyr laget for å drepe til sivile og at sivile blir drept.

En ting er å kjøpe et gevær for å holde grizzlyene borte fra søplekassen, en annen ting er å kjøpe maskingevær for å beskytte seg selv. Hva skal man med et våpen om man ikke er i krig eller driver jakt? Jo, man skal sørge for at ingen kødder med deg. Og om noen kødder med deg så har du anledning til, etter egen evne og dømmekraft, å ordne dette med våpenet ditt.

Vi uten våpen må, om vi blir tilstrekkelig køddet med, benytte oss av politiet og den sikkerheten vi har der. Men det er helt klart mindre actionfylt.


Noe for elgjakta?

15. april 2007

ble kastet i bakken og vant

Noe som er både gledelig og vondt er at Sveriges tekniske forskningsinstitutt fant ut at de skulle kaste 8 forskjellige bærbare maskiner i bakken. Dette gjorde de for å se hvem som kan komme fra det uten å bli påvirket (ødelagt). Kun 1 av de 8 maskinene gjennomførte tilfredstillende, og ikke så overraskende var det Apples MacBook.

Personlig synes jeg dette er litt ironisk da den eneste av disse maskinene man faktisk ikke ville ønske å kaste i bakken er nettopp MacBooken. Alle maskinene ble kastet i bakken tre ganger med en kraft tilsvarende 250 x gravitasjonskraften. Da vet vi det. For noen år tilbake hadde jeg en nydelig liten hvit iBook, og jeg husker at den var laget at materialet polykarbonat, som også brukes i skuddsikkert glass:)

MacBook

13. april 2007

destinasjon: bergen

I strålende solskinn gikk turen til den gamle hansabyen. Innflyvningen til Bergen er nydelig når man har været på sin side, og det hadde jeg jammen denne dagen. Jeg observerte flere innfødte i shorts og tskjorte.



Første kvelden spiste jeg hos Naboen, en liten hyggelig restaurant. Til min store overraskelse sto antilope på menyen...og det er rimelig stilig, men spiste jeg det? Nei. Kongekrabbe, lam og karameliserte herligheter gikk av med seieren. Men alikevel, antilope er liksom hakket friskere. Viste du at antiloper er en polyfyletisk gruppe okser? Ikke jeg heller, trodde de var mer sånn rådyr aktig.

På Naboen bør du blandt annet få med deg vasken på toalettet.


Hotellet lå på Bryggen. Jeg har alltid likt Bryggen! Og selvfølgelig Fløybanen! Det jeg liker spesielt godt med Bergen er at byen har bakker. Bakker er bra!

Solnedgang fra bryggen.


Dette er en bakke, om det skulle være noen tvil om den saken.


De typiske hanseatiske trebebyggelsen.


Smugene mellom husene har heldigvis fått seg en oppussing her og der. Det anbefales å ta seg en rusletur i smugene. Her var det nok til tider god stemning før i tiden.


Back in the days.


Fra sorbrannen i 1955. Da var nok antageligvis stemningen litt dårligere i smugene.


I den øverste leiligheten bodde moren min før min tid. Dette var lenge etter 1955 og stemningen i byen var nok tilbake til det normale.


Etter enda litt mer kongekrabbe og noen kalde San Miguel ruslet jeg oppover de bratte bakkene mot Fløyen. Dette må være noe av det fineste man kan gjøre i Bergen når været er godt. Trange sikksakk gater oppover med gamle trehus tett i tett, og så utsikt over hele byen.

Vel tilbake på hotellet valgte jeg å befrukte meg selv med det vel assorterte utvalget av såpe med fruktessens som sto til min disposisjon. Jeg mener å huske at jeg gikk for eple!

19. mars 2007

destinasjon: stavanger

Morroa startet allerede på flytoget. Skjermene som viser nyheter, reklame mm. kjørte, til min store forlystelse, Windows XP og bootet omtrent 5 ganger iløpet av den 19 minutter lange turen:)

I stavanger var det sterk storm, noe man absolutt merket under landingen på Sola...for å si det sånn. Så videre til Rica Forum hotell. Flott hotell formet som et tårn. Bar i 21.etasje med lekker utsikt og rekesmørbrød til 150 kr stk.



Hotellet

Utsikt nedover mot Stavanger sentrum.

Når det gjelder maten i Stavanger har jeg også denne gangen en anbefaling. Fiskerestauranten Straen gjorde inntrykk. Den var innredet som på en gammel elegant båt, og menyen får meg fortsatt til bli sulten. Ristet kamskjell med glasert rødbet, guacamole, enokisopp og paprkiacoulis. Dampet kveite, hvit som keramik, med sesamstekt gulrot, pac-soi, og rødvinsmør. Og så til sist den beste desserten jeg noen gang har smakt. For første gang mistet jeg kontakten med verden rundt meg under hele retten. Men jeg husker at det var karamellisert pærenoisette og en slags tynn sprø kake bagt av nøtter.

Tok en rusletur nedover Eiganesveien og inn til sentrum. Eiganes er et fornemt strøk med mange gamle flotte bygninger. Her skal det være stas og bo. Stavanger er absolutt på listen over byen man kunne ha bodd i. Av en eller annen grunn får jeg en slags internasjonal følelse i Stavanger.

Eiganesveien

Nå skal du se noe morro. Bilde under tok jeg fra flyet på vei tilbake til Oslo. Bildet viser Telemark (se "destinasjon: telemark") med Rjukan og Gaustadtoppen. Gaustadtoppen er det høyeste fjellet i Telemark fylke med sine 1883m. Inne i Gaustadtoppen har forsvaret laget en heis som går fra bunnen av fjellet og nesten til topps. Enkelte deler av fjellet er allikevel så utilgjengelige at det ennå ikke har vært mulig å fjerne vraket av et fly som styrtet der.

Vindusplass

Samme utsikt, bare på kartet.


Turens nyhet: tørket håret med hårføner.